top of page

Hvor er det? Og hvad er vores vision?

PROJEKTET

Mosetoften 25, Diernæs

 

En gruppe borgere på Fyn har fået muligheden for at realisere en længe næret drøm om at iværksætte et projekt baseret på fælles social ansvarlighed.

 

På adressen Mosetoften 25, Dienæs, 5600 Fåborg ligger der en landejendom ”TORPEGÅRDEN”.

 

Ejendommens  7,7 ha jord grænser direkte op til landsbyen Diernæs. Det er helt udelukket at ejendommen kan drives som et rentabelt landbrug i traditionel forstand. Men det kan blive bæredygtigt i forhold til socialt fællesskab, økologi og  lokalsamfund .

Vi ønsker at opføre 12 boliger, som dels kan danne rammerne for et udvidet fællesskab, dels vil kunne bruges som eksempel på alternativt, bæredygtigt byggeri i kommunen.

Overordnet vision for Torpegården

 

Bofællesskabet Torpegård danner rammen om indtil 12 boliger. Fællesskabet har respekt for den enkelte bofælles personlige værdier og mål med livet. Den enkelte bidrager til fællesskabet efter evne.

Vi vil lade vores fælles arbejde inspirere af Rudolf Steiners livsværk, så langt som hver enkeltes indsigt og evner rækker. Bofællesskabet ønsker derfor mangfoldighed og bredde på alle måder, både indadtil i fællesskabet og udadtil i kontakten med det omgivende samfund. Det betyder bl.a. at der i bofællesskabet bliver plads til forskellighed hvad angår alder, uddannelse, etnisk baggrund, religiøse og politiske overbevisninger.

 

Bofællerne har en udogmatisk tilgang til Torpegårds værdigrundlag. Det fælles fundament består i, at alle accepterer og respekterer, at antroposofien er den grundlæggende inspiration. Dette gælder i Torpegårds beslutningsprocesser og prioriteringer, i det biodynamiske landbrug og i fødevarebearbejdning, og i det socialterapeutiske arbejde, der måtte udfolde sig på Torpegård. Indenfor alle områder tilstræbes  at opretholde en dynamisk balance mellem idealerne og den fælles virkelighed.

 

I det følgende beskrives projektet i store træk.

FÆLLESSKAB

 

FRA PARCELHUS TIL BOFÆLLESSKAB

 

Et af de bærende elementer er et fællesskab baseret på gensidighed og frivillighed. Fællesskab i denne sammenhæng betyder f.eks., at man hjælper hinanden, har fælles byggeplanlægning, laver mad og spiser lejlighedsvis sammen, etablerer fælles projekter som f. eks. urtehave, har delebiler og i det hele taget udnytter mulighederne for gensidig inspiration og kulturudveksling.      

                        

Initiativgruppens medlemmer er alle i alderen 50+.  Vi forventer, at projektet vil kunne tiltrække mennesker i alle aldre. Det vil kunne give mulighed for et frugtbart og dynamisk socialt liv på tværs af aldersgrupper. Beboergruppen vil med engagement, forhøjet livskvalitet og gensidig støtte kunne bidrage positivt til samfundet.

Fællesskab - fra parcelhus til bofællesskab

Boliger - fra energispild til bæredygtighed

Boliger 

 

FRA ENERGISPILD TIL BÆREDYGTIGHED

 

Vi ønsker at opføre 12 boliger på 60-100 m2 hver.

Der vil blive tale om byggeri i varierende grad af selv- og medbyg. Lokale håndværkere vil tage sig af de mere krævende opgaver.

Husene skal danne en harmonisk og æstetisk enhed, bl.a. med sammenhæng i proportioner, materialer og farver. 

 

Der skal bygges efter bæredygtige principper. Herved forstås byggeri, som både ved materialevalg, etablering og daglig brug belaster miljøet mindst muligt, vurderet ud fra et samlet miljøregnskab.

Der skal opstilles en positiv-liste over byggematerialer, individuelle forsyningskilder, og ressourcebesparende installationer, før byggerierne går i gang.

Disse huse vil mindst leve op til de kommende 2020 krav for nybyggeri og vil anvende miljørigtige byggematerialer. Boligerne vil kunne virke som besøgsmulige eksempler på lavenergibyggeri i kommunen.

Opvarmning - Vand - Kloak

Opvarmning

 

Ingen fossile brændstoffer, men vedvarende energiformer!

Boligerne ønskes ikke tilsluttet fjernvarmesystemet. Der opvarmes med vedvarende energikilder, herunder aktiv og passiv solvarme, biobrændsler (masseovn, træpiller) mm.

Vand

 

Der lægges op til, at de enkelte husstande samt fællesskabet etablerer vandbesparende foranstaltninger, herunder regnvandsopsamling.

 Regnvandsopsamling fra taget til brug for toiletskyl og havevanding.

Kloak

 

Boligerne skal tilsluttes det offentlige kloaksystem.

På sigt ønskes etableret et pilerensningsanlæg med vandtrapper eller lignende anlæg under hensyntagen til gældende miljøkrav.

Elforsyning

Et solcelleanlæg vil gøre det muligt at producere al den elektricitet, der skal bruges til hele bofællesskabet.( Boligerne forventes at bruge ca. 4000 Kwh pr. år.) Det betyder, at udgiften til elforbrug bliver minimal og at CO2 udslippet helt undgås! Der etableres elbesparende foranstaltninger.

Elforsyning - Renovation - Tilkørsel

Renovation

Fællesskabet etablerer egen sortering og opsamling af affald, og indgår aftale med det lokale renovationsselskab om afhentning af restaffaldet. Der laves en handlingsplan for minimering af affaldet.

Tilkørsel

Der skal anlægges veje og en fælles p-plads i området. Vi vil undgå motoriseret trafik på selve beboelsesområdet, hvor der dog bliver anlagt grusveje til gående og cyklende færdsel, samt evt. udrykningskøretøjer.

Der etableres ingen eller evt. sensorreguleret elektrisk vejbelysning.

Landbrug

Landbrug

 

FRA AFVIKLING TIL UDVIKLING 

 

En del af jorden er økologisk certificeret. Her er der gennem flere år slået hø til dyrefoder. En anden del er engarealer som ikke har været opdyrket i lang tid. Vi ønsker at indføre den biodynamiske dyrkningsmetode. Mere end 20 års videnskabelige forsøg i Schweiz med konventionel-, økologisk- og biodynamisk dyrkning viser, at kun den biodynamiske metode forøger muldlaget! De to andre driftformer forbruger af muldlaget, som jo er betingelsen for sunde afgrøder!                                                                                                                                        

Derfor et af vore hovedformål med overtagelse af stedet denne videreudvikling af landbruget.  Derved sikres en mere mangfoldig biodiversitet der medvirker til et endnu mere sundt og livskraftigt grundlag for jord, planter, dyr og mennesker. Vi tilstræber at blive en del af løsningen på miljøproblemet, frem for at være en del af problemet!

Eksisterende bygninger og havebrug/terapihaver

Havebrug/terapihaver

 

Det er tanken, at anlægge urtehave, frugt/bærhave og prydhave. I forlængelse heraf vil det være oplagt, at invitere folk udefra til at komme og opleve samt medvirke i disse haver. Det håber vi på sigt, kan udvikle sig til at etablere terapiforløb for mennesker med særlige behov. Her tænkes på folk med ondt i sjælen, krigsveteraner med traumer, stressramte mm.

Eksisterende bygninger

 

De eksisterende bygninger tænkes anvendt i den udstrækning det findes økonomisk og tidsmæssigt rentabelt. De skal rumme en stald til køer, heste, får og høns. Gårdens traktor og redskaber skal stå her, og der laves rum til værksteder og affaldssortering. Der indrettes en gårdbutik.  Ligeledes vil der blive oprettet faciliteter til ”Bed and Breakfast” for turister, håndværkere etc.  

Friluftsliv

Vi forestiller os, at store og små kan få mulighed for og glæde af at gå tur, hvor man kan se til hønsene, klappe fårene, sove i  shelter,  lave bål, hvile på en kaffeplet mm. Vi vil indrette naturlejrplads for gående og cyklende turister.  Det vil bl.a. være til glæde og gavn for gående på Øhavsstien!

Gårdbutik

I gårdbutikken sælges gårdens produkter bl.a. grøntsager, frugt, 

honning og kunsthåndværk.

Gårdbutik og friluftsliv

Sammenfatning

Sammenfatning

 

For beboerne i bofællesskabet vil dette tiltag betyde:

 

  • Et aktivt liv på landet

 

  • Meningsfyldt samvær med andre mennesker

 

  • Bo i et bæredygtigt fællesskab!

 

  • Realisere større konkret energibevidsthed!

 

  • Medvirke til udvikling af større biodiversitet!

 

  • Leve i sunde, miljørigtige huse!

bottom of page